Kaikki usein kysytyt kysymykset koottunna

Yleiset kysymykset

Mitä leirillä tehdään? 

Leirillä kaikille ikäryhmille on suunniteltu omaa ikäkausiohjelmaa, joka tarjoaa juuri heidän kehitysvaiheeseensa sopivia aktiviteetteja. Ohjelma sisältää muun muassa retkeilyä, yhteisöllisiä tehtäviä, luonnon tutkimista, elämyksellisiä kokemuksia ja hauskaa tekemistä. Tavoitteena on, että jokainen osallistuja voi kokea itsensä osaksi yhteisöä, kehittää taitojaan ja luoda ikimuistoisia muistoja. Erilaisilla aktiviteeteilla vahvistetaan myös ryhmähenkeä, ja samalla osallistujat pääsevät oppimaan uusia asioita ja kohtaamaan haasteita, jotka tukevat heidän kasvuaan ja kehitystään.

Kenelle tapahtuma on suunnattu? 

Tämä tapahtuma on suunnattu kaikille partiolaisille, aina perhepartion pienimmistä lähtien aina aikuisille saakka. Se on avoin myös kaikille, jotka ovat kiinnostuneita partiotoiminnasta ja haluavat tutustua siihen tarkemmin. Olitpa sitten vanhempi, joka haluaa tuoda lapsensa mukaan, nuori partiolainen tai aikuinen, joka kaipaa uutta kokemusta, tämä tapahtuma tarjoaa jotain kaikille! 

Voiko leirille osallistua eri ikäkaudessa kuin mihin kuuluu ikänsä puolesta? 

Leirille ilmoittaudutaan sen ikäkauden ohjelmaan, jota lippukunnassa suorittaa. Sudenpentu ei siis voi ilmoittautua tarpojaohjelmaan tai samoaja seikkailijaohjelmaan. Poikkeuksena sisupartiolaiset.  

Voiko osallistujaa vaihtaa? 

Osallistujan voi vaihtaa ottamalla yhteyttä toimistoon info@orbis2025.fi. Osallistujien vaihtaminen on mahdollista 1.6.2025 asti.  

Voiko oman osallistumisen leirille perua jälkikäteen? 

Ilmoittautuminen on sitova välittömästi osallistumismaksun maksamisen jälkeen. Sairastumis- tai tapaturmatapauksissa osallistumismaksua ei palauteta, mutta maksun kattamiseksi on mahdollisuus hakea korvausta, ensisijaisesti omasta vakuutusyhtiöstä tai toissijaisesti partiovakuutuksesta (https://www.partio.fi/partiolaiselle/jasenpalvelut/partiovakuutus/). 
 

Maksettuja osallistumismaksuja ei palauteta osallistujasta johtuvista syistä, paitsi työ-, varusmies- ja siviilipalvelusturva sekä saavutettavuustakuu -tapauksissa. https://orbis2025.fi/ehdot  

Voinko tuoda lemmikin mukana leirille? 

Orbikselle ei ole mahdollista tuoda lemmikkejä. Leirin turvallisuus, hygienia ja osallistujien hyvinvointi on etusijalla, ja lemmikit voivat aiheuttaa allergioita tai pelkoa toisille osallistujille. Lisäksi leirin alueella voi olla tiukkoja sääntöjä eläinten käsittelylle, ja lemmikkien huolehtiminen saattaa olla hankalaa leirin aikana. Pyydämme siis, että jätät lemmikkisi kotiin, jotta kaikilla on turvallinen ja mukava leirikokemus. 

Miten terveystietoja käsitellään?

Ilmoittautumislomakkeella kysytään osallistujan terveydentilasta sekä lääkityksestä. Nämä tiedot luovutetaan vain projektitoimistolle, leirilääkinnälle sekä leirilippukunnan ensiapuvastaavalle.  

Erityisen tuen tarpeita käsittelee vain projektitoimisto ja saavutettavuusvastaavat. Tiedot välitetään tarvittaessa leirisairaalalle sekä leirilippukunnanjohtajalle. Tuen tarpeen toteutumista varten ja ohjelmassa asian huomioimiseksi välitämme tietoja ilman henkilötietoja palvelulle sekä ohjelmalle. 

Myydäänkö Orbiksella oheistuotteita? 

Leirituotekaupasta löytyy Orbiksen tuotteita, joiden valinnassa on painotettu ekologisuutta ja kierrätysmateriaalien käyttöä. Leirituotteita myydään verkkokaupassa 30.5.25 saakka. Jos jokin tuote on erityisen mieluinen, tai haluat varmuudella omankokoisen leiripaidan tai hupparin, se kannattaa tilata verkkokaupasta ennen leiriä. Leirikauppa avautuu leirillä 10.7. ja siellä on myynnissä loppuerät verkkokaupan varastosta, joten kaikkien tuotteiden ja kokojen saatavuutta ei voi enää leirillä taata. Näin pyrimme vähentämään ylijäävien tuotteiden määrää. 

Miten kiusaamiseen puututaan? 

Minkäänlaista kiusaamista, häirintää tai muuta vastaavaa ei leirillä sallita. Mikäli kiusaamista ilmenee, tullaan siihen puuttumaan välittömästi.  Turvan, lääkinnän, leirilippukuntien tuen yms. avulla luodaan leirille turvaverkosto, jonka yhteistyöllä nämä asiat saadaan hoidettua varhaisessa vaiheessa ja tehokkaasti.  Jokaisessa leirilippukunnassa tulee olemaan nimetty turva-aikuinen. 

Tuleeko minullakin olla pesti? 

Kaikki leirille tulevat aikuiset sekä vaeltajat toimivat pestissä leirin ajan. Samoajat voivat valita ovatko pestissä 100% vai 50% leiriajasta. Pestit kattavat monia eri tehtäviä ja vastuualueita, ja ne tarjoavat hienon mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan ja työskennellä osana suurempaa tiimiä. 

Perheleirille osallistuvat: Yksi tai useampi perhe muodostaa perhekunnan eli yhteisön, jossa yksi aikuinen on vastuussa perheleiriläisten arjesta ja valvonnasta. Muut perhekunnan aikuiset toimivat leirin muissa pesteissä. Perhekunta voi vaihtaa keskenään tehtäviä leirin aikana, siten kuin se pestaajille ja perhekunnalle sopii. Perheleiriläisen valvojan ei tarvitse olla hänen lähiomaisensa. 

Kauanko päiväleiri kestää?

Leirille on voinut ilmoittautua päiväleiriläisenä yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Tällöin leiri kestää ilmoitetun saapumispäivän päivällisestä seuraavan päivän lounaaseen. Useamman päivän valinneilla leiri loppuu viimeistä valittua päivää seuraavan päivän lounaaseen.  

Onko leirillä mahdollisuus ladata puhelinta? 

Leirillä ei ole mahdollisuutta ladata puhelinta. Suosittelemme ottamaan mukaan varavirtalähteen, jos tarvitset puhelinta leirin aikana. 

Saavutettavuus

Kuinka saavutettavuus huomioidaan leirillä? 

Orbiksella on jo leirin tekovaiheessa mukana kaksi saavutettavuusmestaria. Heidän pestinsä lisäksi jokainen tekijä ja leiriläinen voivat edistää saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Alla on esimerkkejä erilaisista saavutettavuustoimista. Lisätietoja saat päivittyvältä Saavutettavuus -sivulta. https://orbis2025.fi/saavutettavuus-ja-esteettomyys/

Leirillä pyritään mm. tarjoamaan ohjelmassa vaihtoehtoisia suoritustapoja, mikäli leiriläinen ei pysty alkuperäiseen ohjelmaan osallistumaan. Leirin tekijöitä ja leiriläisiä tullaan tiedottamaan eri saavutettavuuden osiin liittyen ennen leiriä ja sen aikana. Näitä ovat mm. sosiaalinen, fyysinen ja psyykkinen saavutettavuus. Leirillä ovat käytössä turvallisemman tilan periaatteet. Leirin osallistumismaksuun on haettavissa stipendi. Pesu- ja kylpytiloissa tulee olemaan invatiloja. Jokaisessa leirilppukunnassa tulee olemaan turva-aikuinen. Leirillä on käytössä partiokamu-pesti. Erityisruokavalioita on tarjolla ruokalassa. Leirille tulevissa rakenteissa tullaan käyttämään esimerkiksi kaiteita ja luiskoja. Mitä tarkemmin ilmoitat erityistarpeesi imoittautumislomakkeessa, sitä paremmin osaamme kohdistaa saavutettavuustoimia Orbista rakennettaessa. Luomme yhdessä aktiivisesti hyväksyvää ja avointa ympäristöä, jossa jokainen leiriläinen saa näkyä ja olla oma itsensä. 

Voinko osallistua leirille henkilökohtaisen avustajan kanssa? 

Leirille voi osallistua henkilökohtaisen avustajan kanssa. Henkilökohtaisen avustajan osallistuminen on ilmaista.

Avustaja ilmoittautuu ottamalla yhteyttä leirin sähköpostiin (info@orbis2025.fi) , sen jälkeen kun avustettava on ilmoittautunut 

Esteetön kulku tapahtumassa? 

Orbiksen portille ja leirialueen välittömään läheisyyteen pääsee autolla. Leiri järjestetään ulkona metsässä. Leirialueella pitkät siirtymät onnistuvat suurimmaksi osaksi asfalttitietä pitkin. Leirille tulevissa rakenteissa tullaan käyttämään esimerkiksi kaiteita ja luiskoja. Leirialueen kankainen maasto rajoittaa esteettömyyttä, sillä rakennamme metsään väliaikaisen ympäristön. Leirialueella kulkee leveitä ja soraisia metsäpolkuja. Maasto on leirialueella tasaista, kauempana ohjelmalaaksoilla maasto on haastavampaa. 

Onko leirillä saatavilla terveyssähköä? 

On saatavilla heille, jotka sitä ovat pyytäneet. Muista ilmoittaa tarve ilmoittautumislomakkeella tai sähköpostitse leiritoimistoon. 

Majoittuminen

Kuinka majoittaudun leirillä? 

Leirillä majoittuminen tapahtuu pääasiassa teltoissa tai riippumatoissa, riippuen osallistujan ikäkaudesta ja valituista majoitusvaihtoehdoista. Teltat ja riippumatot tarjoavat osallistujille mukautuvan ja yhteisöllisen majoituskokemuksen. 

Leirilippukunnille varatut majoittumisalueet sijaitsevat kangasmetsässä ja tilaa on rajallisesti. Jokainen leirilippukunta vastaa majoittumisen järjestelystä ja ohjeistamisesta. Majoitusasioista leiriläiset voivat tiedustella leirilippukunnilta ja leirilippukunnat alaleiripäälliköiltä. 

Mikä on leirihotelli? 

Leirihotelli on tarkoitettu leirille tuleville vierailijoille, päiväleiriläisille jotka eivät majoitu oman lippukunnan mukana ja muille jotka haluavat majoittua ”omassa” rauhassa .

Leirihotellissa on paikka kymmenelle vieraalle. Hotellissa yövytään teltoissa, joissa on telttasänky sekä tyyny. Teltoissa on kaksi erillistä puolta, joista molemmat toimivat erillisinä leirihotellihuoneina. Valitettavasti leirihotelli ei pysty tarjoamaan esteetöntä majoitusta. Hotellin yhteydessä on mahdollisuus ladata puhelinta. Sisäänkirjautuminen klo 15 ja uloskirjautuminen klo 12. 

Hotellihuoneen hinta on 10 euroa ja se maksetaan varauksen yhteydessä Orbiksen verkkokaupassa. 

Leirin fasiliteetit

Kuinka peseydyn? 

Leirillä peseytyminen tapahtuu erikseen varatuilla peseytymisalueilla. Suihkuja on rajoitetusti, joten suihkussa käyntiä porrastetaan, jotta kaikki ehtivät peseytyä. 

Missä käyn vessassa? 

Leirialueelle tulee useita bajamaja-alueita, joissa käydään vessassa. Bajamajat pestään päivittäin. 

Kuinka pukeudun leirille?  

Leirille kannattaa pukeutua sään mukaan – kevyet vaatteet päiväksi, lämpimät vaatteet iltoihin ja sateenvarusteet varalle. Hyvät kengät ovat tärkeät, jotta jalat pysyvät kunnossa metsässä liikkuessa. Leirillä vaatteet likaantuvat helpommin kuin kotona, vaihtovaatteita pitää pakata mukaan. Leiriläisen varusteluettelo julkaistaan toukokuussa 2025. 

Onko leirillä saunaa? 

Leirillä on saunatilat, mutta ne voivat olla rajallisesti käytettävissä.  

Onko saunasta uintimahdollisuutta? 

Leirillä on sauna, mutta uintimahdollisuutta ei ole saunasta. Uimapaikka sijaitsee leirialueen ulkopuolella. 

Ruokailu

Onko leirillä kasvis- / liharuokaa? 

Leirillä tarjoillaan monipuolista ja maistuvaa ruokaa, joka sisältää sekä kasvis- että lihavaihtoehtoja. Ruokailu on suunniteltu siten, että kaikille löytyy maistuvaa vaihtoehtoa ruokarajoitteista riippumatta. 

Kuinka erityisruokavaliot otetaan huomioon? 

Erityisruokavaliot otetaan leirillä erittäin hyvin huomioon. Jokaisen ruokavalio toiveet ja rajoitteet huomioidaan, jotta kaikille osallistujille löytyy sopivaa ja maistuvaa ruokaa. 

Voinko ottaa omia eväitä mukaan leirille? 

Leirille voi ottaa omia eväitä, kunhan ne säilyvät hyvin rinkassa. Huomioithan, että jääkaappisäilytystilaa ei ole omille eväille tarjolla. 

Ohjelma

Millaista ohjelmaa leirillä on? 

Leirillä on monipuolista ohjelmaa, kuten neljä laaksoa ja haikki. Iltaisin pidetään yhteisohjelmaa, kuten avajaiset, keskiäiset ja päättäjäiset. Lisäksi ohjelmassa on toripäivä, leirin yhteinen leikki sekä erilaisia oheisaktiviteetteja, kuten pakohuone ja Tempukselta tuttu korttipeli. Tavoitteena on tehdä asioita yhdessä ja oppia uusia tapoja toimia. 

Voiko itse valita mihin laaksoon menee? 

Laaksoissa käydään ikäkausittain, ja aikataulut on etukäteen määritelty. Tämän vuoksi ei voi valita mihin laaksoon menee – ohjelmashoppaileminen ei ole mahdollista. 

Toripäivän osalta kuitenkin kysytään etukäteen, mihin toimintapisteeseen haluaisi osallistua, ja näistä toiveista pyritään toteuttamaan vähintään kaksi. 

Onko laaksojen ohjelmaan pakko osallistua, jos ei halua? 

Kyllä on pakko osallistua. Laaksojen ohjelma on monipuolista ja varmasti kaikille löytyy mielenkiintoista tekemistä. Laaksojen ohjelma tehdään ryhmissä ja moni tehtävä vaatii ryhmätyötä, esimerkiksi kokkisodassa voitte valita: kuka pilkkoo, kuka kypsentää jne. joten kaikkien ei jokaisella pisteellä tarvitse tehdä samaa asiaa, vaan ryhmäsi jäsenet voivat osallistua eri tehtäviin. 

Saapuminen ja pysäköinti

Voinko tulla leirille omalla autolla?  

Orbiksella on parkkipaikkoja rajallinen määrä, emmekä pysty varmistamaan parkkipaikkaa kaikille. Parkkiliput ovat myynnissä verkkokaupassa. Autopaikan hinta on lyhyen ja pitkän leirin ajaksi 40 euroa. Yhden päivän parkkimaksu on 12 euroa. 

Leirilippukuntien tavaroita ja leirin kalustoa voi tuoda alueelle 9.7. erillisen ohjeistuksen mukaisesti.   

Milloin yhteyskyyteihin voi ilmoittautua? 

Leirin puolesta ei tule yhteiskyytejä mutta osa lippukunnista järjestää itse yhteyskuljetuksia leirille. Kannattaa kääntyä oman lippukunnan puoleen yhteyskyytiin liittyvissä kysymyksissä. 

Lippukunnalle

Miten lippukuntien tuki toimii leirimaksujen maksamisessa? 

Lippukunta voi antaa suoraa taloudellista tukea lähtijöille. Tämän voi toteuttaa kahdella eri tavalla:

  • Lippukunta maksaa jokaiselle lähtijälle samansuuruisen tukisumman.
  • Lippukunta perustaa oman stipendikassan, josta voi hakea tukea leirimaksuun, erikseen määriteltyjen kriteerien perusteella

Lippukunta voi halutessaan toteuttaa sekä samansuuruisen tukisumman jakamisen kaikille, että stipendien jakamisen. Jaettavista tuista on lippukunnan hallituksen tehtävä erillinen päätös. https://orbis2025.fi/lpkn-tuki

Milloin lippukunta tietää, tuleeko leirille ulkomaalaisia partiolaisia? 

Lippukuntajaossa on nähtävillä missä leirilippukunnissa on kv-ryhmiä. 

Akelat lyhyen leirin jälkeen?

Akela huolehtii ja ohjaa leirilippukuntansa sudenpentuja leirin aikana. Sudenpennut osallistuvat lyhyelle leirille 10.–13.7, minkä jälkeen leirille jäävistä sudenpennuista tulee perheleiriläisiä. Mikäli akela jatkaa perheleiriläisten ohjaajana loppuleirin ajan, ei akela tarvitse toista pestiä. Muussa tapauksessa akelan odotetaan pestautuvan loppuleirin ajaksi soveltuvaan leiripestiin.  

Miten katson Kuksasta leirilippukuntamme osallistujat? 

Leirilippukunnat sekä alaleirijako on tehty ja julkaistu. Tiedot löytyvät täältä: https://orbis2025.fi/leirilippukuntajako/ 

Orbiksen materiaalipankista löytyy Leirilippukunta –kansio, josta löytyy ohjeet kuinka leirilippukunnan tietoja pääsee tarkastelemaan. Jotta näet tiedot, tulee sinulla olla leirilippukunnan pesti hyväksyttynä. Ohjeet pestin hyväksymiseen löytyy samasta kansiosta. 

Miten ilmoittaa leirilippukunnan vastuuhenkilöt?

Leirilippukunnassa on vastuupestejä, jotka jaetaan leirilippukuntailmoittautumisessa valittujen lippukuntien johtajaikäisen jäsenistön kesken.  Kuhunkin pestiin voi kiinnittää yhden henkilön. Ilmoittamiseen tarvitset pestattavan henkilön jäsennumeron. 

Huomaathan, että pestiin valitun henkilön pitää olla ilmoittautunut Orbikselle, ennen kuin hän voi hyväksyä leirilippukunnan pestin. Kun pesti on merkitty lippukuntailmoittautumiseen, tulee valitun henkilön vielä hyväksyä pesti oman Kuksa-profiilinsa kautta. Hyväksyminen tehdään oman Kuksa-profiilin Tapahtumat välilehdellä Omat tapahtumapestit -osassa. 

Voinko tuoda peräkärryn leirilippukunta-alueelle, ja tarvitsenko erillisen parkkilipun?

Peräkärryjä ei saa tuoda leirilippukuntien alueelle, koska niitä ei voi vetää autolla sinne eikä niitä saa myöskään siirtää lihasvoimin maastovaurioiden vuoksi. Jos peräkärry on kytkettynä autoon, erillistä parkkilippua ei tarvita.

Tekijät ja rakennus- ja purkuleiri

Maksaako rakennus- ja purkuleirille osallistuminen?

Rakennus- ja purkuleirille osallistuminen on maksutonta. 

Miten rakennus- ja purkuleirille ilmoittaudutaan? 

Rakennus- ja purkuleirille ilmoittaudutaan erikseen avautuvilla ilmoittautumislomakkeilla. Ilmoittautumislinkki: https://kuksa.partio.fi/Kotisivut/login.aspx?Id=82380 

Kuka voi osallistua rakennus- ja purkuleirille? 

Kaikki yli 15-vuotiaat ovat tervetulleita rakennus- ja purkuleireille. Tätä nuoremmat eivät voi osallistua edes huoltajan mukana. Tämä rajaus on turvallisuustekijä emmekä siksi voi joustaa asiasta.  

Korvataanko tekijöiden matkakulut leirille? 

Leiritoimikunta on päättänyt, että niille tekijöille, jotka kuljettavat peräkärryllisen leirin yhteiskäyttöön tulevaa tavaraa voi osa-aluejohtaja myöntää luvan kulukorvauksen hakemiseen. Leiritoimisto tekee pohjan, johon listataan kulukorvausta saavat henkilöt. Tieto ei ole julkista, vaan ainoastaan leiritoimikunnalle jaettua. Leiritoimikunta tekee talousseurantaa reaaliajassa. Jos rahaa vielä tapahtuman jälkeen on, voidaan seuraavaksi eniten leirin logistiikkaan osallistuneita tekijöitä ohjeistaa hakemaan matkakorvauksia. Tässäkin tilanteessa jälleen osa-alueen johtajan myöntää luvan kulukorvauksen tekemiseen. 
 

Jos siis esimerkiksi kuljetat peräkärryllisen ohjelmalaaksossa tarvittavaa tavaraa Vaasa-Säräisniemi-Vaasa, kerro tästä osa-alueesi johtajalle ja pyydä lupaa hakea matkakorvaus. Niin pysymme selvillä, paljonko näihin matkakorvauksiin todellisuudessa hupenee budjettia. Jos kuljetat peräkärryllisen leirilippukunnan kalustoa kotoasi Säräisniemelle ja takaisin, et ole oikeutettu leiriorganisaatiolta haettavaan kulukorvaukseen.