Kortit
Parempien piirien keräilykorttipelin keskiössä ovat pelikorti, joita voit kerätä ympäri leiriä.. Kortteja on yhteensä 112 erilaista. Korttityyppejä on kolme (Hahmo, Tapahtuma ja Varuste). Leirillä on kortteja jokaiselle neljälle alaleirille. Kortin reunus on alaleirin värin mukainen.

Korteissa on seuraavia tärkeitä kohtia:
- Kortin nimi.
- Kortin tyyppi. (Hahmo, Tapahtuma tai Varuste)
- Sääntöteksti. Tämä teksti vaikuttaa siihen miten kortti käyttäytyy ja laajentaa (ja jossain tapauksessa muuttaa) näitä sääntöjä.
- Alaleiri (Tropiikki, Nummi, Taiga tai Preeria)
- Kortin harvinaisuus (ks. viimeinen kappale) ja korttinumero.
- Fiilisteksti, joka tuo peliin syvyyttä, mutta ei vaikuta sääntöihin.
- Hahmokortin ominaisuudet.
- Varusteen antama boonus.
Pelin aloitus ja pelityyppi
Peliä voidaan pelata kahdella tavalla: Pikapelinä ja normaalina pelinä. Virallinen pelimuoto on kaksinpeli, mutta omilla sovelletuilla säännöillä peliä voinee pelata myös useamman pelaajan kesken.
Normaalipelissä kumpikin pelaaja valitsee omistamistaan korteista peliin yhdeksän korttia. Korttien joukossa pitää olla vähintään kolme hahmokorttia. Pikapelissä pelaajat valitsevat kolme korttia, joista yksi on hahmokortti.
Normaalipelissä pelataan kolme pelikierrosta ja pikapelissä yksi pelikierros. Voittaja on se, joka voittaa enemmän pelikierroksia. Kierrosten mennessä tasan peli päättyy tasapeliin.
Varusteluvaihe
Varusteluvaiheessa pelaajat rakentavat joukkonsa kamppailuvalmiuteen. Varusteluvaihe tapahtuu seuraavasti:
- Molemmat pelaajat pelaavat hahmokortin kuvapuoli alaspäin. Kun pelaajat ovat vallinneet hahmonsa ne paljastetaan yhtä aikaa eikä niitä saa enää vaihtaa. Hahmokortin oikeassa ylälaidassa lukee “Hahmo” ja siinä on
-kuvake.
- Seuraavaksi pelaajat voivat halutessaan pelata hahmoillensa yhden varusteen. Varusteet pelataan samoin kuin hahmot, eli molemmat pelaajat pelaavat varusteen kuvapuoli alaspäin ja ne avataan yhtä aikaa. Varustetta ei ole pakko pelata. Varustekortin ylälaidassa lukee “Varuste” ja siinä on
-kuvake.
- Kun molemmat pelaajat ovat pelanneet hahmokorttinsa ja ilmoittaneet etteivät pelaa enää varustekortteja tai tapahtumia (ks. Tapahtumakortit) siirrytään Kamppailuvaiheeseen.
Kamppailuvaihe
Kamppailuvaiheessa ratkaistaan varustettujen hahmojen välinen paremmuus. Jokaisella hahmolla on kolme ominaisuutta:
= Kestävyys, eli kuinka paljon hahmo kestää vahinkoa.
= Nopeus / aloitekyky, eli kuinka nopeasti hahmo toimii kamppailussa.
= Voima, eli kuinka paljon hahmo aiheuttaa vahinkoa vastustajaansa.
Ennen kamppailun alkua hahmojen, varusteiden ja mahdollisesti tapahtumien tarjoama kestävyys-, nopeus- ja voimapisteet lasketaan yhteen. Esimerkiksi jos hahmolla=3
=2 ja
=3 ja sillä oleva varuste tarjoaa
+1 ja
-1, on yhteistulos
=4
=1 ja
=3.
Tämän jälkeen kamppailu etenee kamppailukierros kerrallaan.
- Jokaisella kierroksella nopeampi hahmo (jonka nopeus varusteineen on suurempi) aiheuttaa ensin vahinkoa vastustajalleen. Tällöin vastustajan kestävyydestä vähennetään vahingon määrä.
- Jos vastustajan hahmon kestävyys putoaa nollaan tai pienemmäksi, hahmo kaatuu ja pystyssä olevan hahmon omaava pelaaja voittaa erän.
- Jos vastustajan hahmon kestävyys ei putoa nollaan, merkitään vahinko vastustajan korttiin esimerkiksi kivillä. Kolme vahinkopistettä tarkoittaa kolmea pientä kiveä vastustajan kortilla. Tämän jälkeen vastustaja hyökkää samoin kuin edellä.
- Jos ensimmäisen vuoron jälkeen molemmat hahmot ovat yhä pystyssä, jatketaan kamppailua kunnes jompikumpi hahmoista kaatuu. Jos jostain syystä kamppailun näyttää jatkuvan loputtomasti, tämä erä päättyy tasapeliin.
- Jos kummankin hahmon nopeus on yhtä suuri, molemmat hahmot tekevät hyökkäyksensä yhtä aikaa. Tällöin on mahdollista, että molemmat hahmot kaatuvat samalla kamppailuvuorolla. Tässä tapauksessa erä päättyy tasapeliin.
Tapahtumakortit
Hahmo- ja varustekorttien lisäksi pelissä on tapahtumakortteja. Ne kuvastavat erialisia tapahtumia ja sattumuksia kamppailun tiimellyksessä. Tapahtumakorttien oikeassa ylälaidassa lukee “Tapahtuma” ja ne on merkitty -kuvakkeella.
Tapahtumakortteja voidaan lähtökoitaisesti pelata missä tahansa vaiheessa, joskin joskus kortissa ohjeistetaan pelaamaan kortti tietyssä vaiheessa. Peli ei ole nopeuspeli, eli pelaajat voivat rauhassa päättää pelaavatko tapahtumakortteja. Esimerkiksi hahmojen pelaamisen ja varusteiden pelaamisen välillä on hyvä odottaa haluaako vastustaja pelata tapahtumakortin.
Tapahtumakortin aiheuttama tapahtuma lukee itse kortissa ja se tulee voimaan (jos ei kortissa muuta mainita) välittömästi.
Muita sääntöjä
- Jos kortissa oleva ohje on ristiriidassa näiden sääntöjen kanssa, noudatetaan kortissa olevaa ohjetta.
- Jos hahmon
varusteiden kanssa laskee nollaan tai sen alle, hahmo kaatuu. Jos toisen pelaajan hahmo on edelleen pystyssä, hän voittaa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi varusteen tai tapahtumakortin seurauksena.
- Jos hahmon
varusteiden kanssa laskee nollaan tai sen alle se voi toimia normaalisti, eli nopein pelaaja hyökkää ensin, vaikka molempien nopeus olisi miinusmerkkinen.
- Jos hahmon
varusteiden kanssa laskee nollaan tai sen alle hahmo ei aiheuta lainkaan vahinkoa taistelussa. Hahmo ei voi aiheuttaa negatiivista vahinkoa.
- Yhdessä erässä kukin pelaaja voi käyttää saman nimistä korttia ainoastaan yhden kerran ja samannimisen tapahtumakortin saa pelata vain kerran pelissä.
- Joissain korteissa pyydetään “heittämään kolikkoa”. Jos kolikkoa ei ole saatavilla, voidaan arvonta suorittaa jollain muullakin yhdessä sovitulla tavalla (esim. kivi, paperi, sakset -pelilä).
- Jos pelaaja ei voi pelata erässä hahmokorttia, hän häviää kyseisen erän.
- Pelin kortit ovat yhteensopivia Tempus -leirin “Kaikkien aikojen keräilykorttipelin” ja Invia -leirin “Kaikkien maailmojen keräilykorttipelin” kanssa. Jos molemmille pelaajille sopii, voitte pelata yhdistelmäpelin käyttäen myös muiden leirien kortteja.
Vinkkejä ja muuta peliin liittyvää
- Peli on suunniteltu siten, että pelipakkasi on sitä vahvempi, mitä monipuolisemmin se sisältää kortteja eri alaleireistä. Kullakin alaleirillä on vahvuutensa ja parhaaseen lopputulokseen pääsee yhteistyöllä.
- Mitä harvinaisempi kortti on, sitä voimakkaampi se on. Kannattaa siis katsoa kortin vasemmassa alalaidassa olevaa harvinaisuuskuvaketta (eri värinen tähti):
- Musta = Yleinen
- Pronssi = Melko yleinen
- Hopea = Harvinainen
- Kulta = Myyttinen
- Kortteja kannattaa vaihdella. Ole kuitenkin reilu myös kortteja vaihtaessasi. Jos olet epävarma, kannattaa kysyä apua kokeneemmilta pelaajilta tai aikuisilta.